12/02/2025 /
126
Tokat, sahip olduğu zengin mutfak kültürü ile bir kez daha
önemli bir gastronomi buluşmasına ev sahipliği yaptı. Tokat Belediye Başkanı
Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun çocukluk arkadaşı olan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı
Batuhan Mumcu, bir dizi ziyaret ve inceleme kapsamında Tokat’a geldi.
Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Tokat Belediye Başkanı
Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Halk Mutfakları Araştırmacısı Tokatlı Adnan Şahin, MHP
Tokat İl Başkanı Mustafa İpek, AK Parti İl Başkanı Adem Dizer, Vakıflar Bölge
Müdürü Sebahattin Erdoğan ve Tokatlı basın mensupları, Osman Paşa Konağı'nda
düzenlenen gastronomi temalı akşam yemeğinde bir araya geldi.
TOKAT MUTFAĞININ
ZENGİNLİĞİ ÖNE ÇIKTI
Buluşmada Tokat mutfağının köklü tarihine ve gastronomi
turizmine olan katkılarına vurgu yapıldı. Tokat, yalnızca tarihî dokusu ve
doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda Anadolu’nun en özgün lezzetlerine ev
sahipliği yapmasıyla da ön plana çıkıyor. Osmanlı mutfağından izler taşıyan
Tokat yemekleri, geleneksel yöntemlerle günümüze kadar korunarak
gelmiştir.
Yemekte, Tokat’ın en meşhur yemeklerinden Tokat Kebabı, Zile
Pekmezi, Bat, Keşkek ve Cevizli Tokat Çöreği gibi birçok özel lezzet
misafirlere sunuldu. Tokat mutfağının zenginliğine dikkat çeken Halk Mutfakları
Araştırmacısı Adnan Şahin, Tokat’ın gastronomi turizminde hak ettiği yere
gelmesi gerektiğini belirterek, yerel mutfağın ulusal ve uluslararası
tanıtımının önemine vurgu yaptı.
TOKAT KEBABI
USTALARINDAN EL ALDILAR
Yemeğin en dikkat çekici anlarından biri, Tokat Belediye
Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan
Mumcu’nun, Tokat Kebabının yapımını deneyimlemeleri oldu. Geleneksel taş
fırında pişirilen ve yalnızca Tokat’a özgü yöntemlerle hazırlanan kebap,
misafirler tarafından büyük ilgi gördü.
Başkan Yazıcıoğlu, Tokat mutfağını tanıtmanın önemine vurgu
yaparak, "Tokat mutfağını, gastronomisini ve turizmini her yerde
anlatmaya, aktarmaya devam edeceğiz. Bir dizi program için şehrimizde misafir
ettiğimiz Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız, kıymetli arkadaşım Batuhan Mumcu
ile birlikte şehrimize has yemeklerin yapımını deneyimledik. Tokat’ın, sahip
olduğu gastronomi mirasını daha geniş kitlelere ulaştırmak için çalışmalarımız
sürecek" dedi.
Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu da Tokat’ın mutfak
kültürünün, Türk mutfağının önemli taşlarından biri olduğunu belirterek, yerel
lezzetlerin korunması ve tanıtılması adına Tokat Belediyesi’nin yürüttüğü
çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TOKAT GASTRONOMİSİ
TURİZME KATKI SAĞLIYOR
Tokat mutfağı, sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda
gastronomi turizmine sunduğu katkılarla da öne çıkıyor. Doğal ürünlerle yapılan
ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan Tokat yemekleri, yerli ve yabancı
turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Bu özel buluşma, Tokat’ın mutfak kültürünü daha geniş
kitlelere ulaştırmak adına önemli bir adım olarak değerlendirilirken, Tokat
Belediyesi’nin gastronomi turizmini geliştirme noktasındaki çalışmaları da hız
kesmeden sürecek.